Sunday, November 17, 2013

DIET 4 - PREVENTING WEIGHT GAIN

ALHAMDULILLAH. . .

harapannya, bila anda dah dapat "HEALTHY WEIGHT", usaha yg seterusnya ialah untuk ELAKKAN KENAIKAN BERAT BADAN!!

Hmm. . .boleh dah mulakan/rancang pelan pemakanan yang sesuai yang boleh bantu anda untuk KEKALKAN BERAT BADAN YANG BAIK ITU.

APA YG HARUS ANDA BUAT??
  1. Pilihlah makanan yang membekalkan jumlah kalori yang perlu untuk tubuh badan anda. Nilai ini sudah pasti berbeza mengikut individu mengikut JANTINA, BERAT BADAN, USIA DAN AKTIVITI HARIAN ANDA.
  2. Pilihlah gaya hidup aktif. CUBA tambahkan sedikit senaman untuk membantu tubuh anda membakar kalori.
  3. Pantau berat badan anda. But please be reasonable, bukan timbang setiap hari ye.   :) haha.

KEPADA YANG BELUM BERSEDIA UNTUK TURUNKAN BERAT BADAN (sekiranya berat badan anda tidak sihat...) apa yg boleh saya sarankan ialah ELAKKAN PENAMBAHAN BERAT BADAN sehinggalah anda betul2 bersedia untuk menurunkan berat badan anda.

anda boleh rujuk artikel dari CDC untuk maklumat lanjut
http://www.cdc.gov/healthyweight


Opssss.....lupa pulak nak tanya..."HAVE YOU HAD YOUR SHAKE TODAY??"







Saturday, November 16, 2013

SIBUK....SIBUK...DAN SIBUK...

SALAM.
 
HAVE U HAD YOUR SHAKE TODAY??
 
masih soalan yang sama.
 
Hari berganti hari, bulan berganti dan akhirnya dah nak sampai ke penghujung tahun. Kesibukan kadangkala menyebabkan terpaksa ketepikan perkara yang kita suka. Dahulukan yang penting, tanggungjawab seharian. Dan harini, baru ada sedikit masa dari masa-masa sibuk untuk update. ...alhamdulillah....syukur.
 
Ibu bekerjaya memang macamni. Tuntutan kerjaya dan tanggungjawab menguruskan anak-anak memerlukan diri menjadi lebih teguh, sabar, cergas dan sihat. Minda mesti fokus, diri mesti BERMOTIVASI. Fuhh!! ayat... keadaan yg sebenar mungkin lebih "challenging" dan "exciting". Teruskan usaha sahabat!! menjadi ibu yang TERBAIK untuk anak-anak dan Isteri yang TERBAIK untuk suami. dan pasti MUSLIM yang TERBAIK untuk syurga Allah...



Tuesday, October 29, 2013

HERBALIFE. . .HE LOVED IT

"HAVE YOU HAD YOUR SHAKE TODAY??"
SAYA DAH JANJI NAK LETAK GAMBAR TERBARU MY HUSB AFTER DIA CONSUME HERBALIFE. DAN SEPERTI DIJANJIKAN. . .


BERBANDING SEBELUMNYA. . .
ANDA SEMUA JUGA BOLEH LAKUKANNYA. . .



LAKUKANNYA UNTUK DIRI ANDA, KESIHATAN ANDA
ANDA YG TENTUKAN !!
 
 
hubungi kami:
marindamasdar@gmail.com
fieyz79@gmail.com
atau whatsapp 0193815337






Monday, October 28, 2013

.....ALMOST 2 MONTHS

SELEPAS HAMPIR 2 BULAN MENCUBA, MENDISIPLINKAN DIRI, BERJUANG BERSAMA-SAMA UNTUK KEKAL MENGGUNAKAN HERBALIFE AKHIRNYA. . . . jeng jeng jeng......


hihihi.. ..

BAGI SASPEN KEJAP. ..

BUKAN MUDAH BAGI EN HUSBAND UNTUK TUKAR HIS TABIAT PEMAKANAN, TAMBAH SEDIKIT EXERCISE DAN PALING PENTING KEKAL DENGAN HERBALIFE TU!! MEMANG BETUL-BETUL PERJUANGAN. NAMUN SANGAT BERBALOI. ..
SAYA LETAKKAN GAMBAR MY HUSB BEFORE DIA CONSUME HERBALIFE DI BAWAH

BOLEH TANYA DIA BAGAIMANA PERASAANNYA MASA NI. NAK BERBASIKAL MENDAKI BUKIT LELAH JADINYA. ..TAPI ALHAMDULILLAH. . SEKARANG DAH TAKDE DAH.SYUKUR.. .SYUKUR..

SO MACAMANA DIA SEKARANG ?? (next post le pulak...dah slow nak upload gambar nih. . .hihihi)


Saturday, October 26, 2013

DIET 3 - LOSING WEIGHT

ALHAMDULILLAH. . .

HARINI NAK SAMBUNG PASAL TOPIK DIET TEMPOHARI TAPI KALINI NAMANYA IALAH HEALTHY WEIGHT. ACTUALLY DAH MULAKAN TOPIK NI DALAM PREVIOUS POST - ASSESS YOUR WEIGHT. CUMA MASA TU PENING2 SKIT BAGI NAMA POST TU. HIHIHI. . .

SO SEBELUM TU. ..
 
HAVE YOU HAD YOUR SHAKE TODAY???? 
 
 
JOM MULAKAN!!
 
 
2. LOSING WEIGHT - apakah dia "Healthy Weight Loss"
 
"Healthy weight loss isn't just about a "diet" or "program". It's about an ongoing lifestyle that includes long-term changes in daily eating and exercise habits."
 
 
Masih saya rujuk artikel dari CDC.

SEMUA orang yang mempunyai masalah BERAT BADAN BERLEBIHAN berjuang untuk menurunkan berat badan merekakepada berat badan yang ideal. NAMUN, RAMAI YANG TAK SABAR dan NAK TURUNKAN BERAT BADAN DENGAN CEPAT.

TERBUKTI, banyak artikel dan informasi tentang penurunan berat badan ini menunjukkan mereka yang turun berat badan secara berperingkat (gradually and steadily) pada setiap minggu adalah sebenarnya LEBIH BERJAYA dalam usaha menurunkan berat badan mereka.

"Healthy Weight Loss" bukan hanya "diet" atau apa2 jenis "program" pun. . .tetapi adalah "cara hidup" dan perubahan tabiat pemakanan kita and plus++ excercises.

JADI, NAK BUAT MACAMANA SEKARANG??

To lose weight, you must use up more calories than you take in

Untuk 1 Pound (lebih kurang 0.45 kg) memerlukan 3500 kalori, jadi anda perlu mengurangkan pengambilan kalori harian anda dalam 500-1000 kalori dalam sehari untuk dapat pengurangan 1 ke 2 pound seminggu. WOW !! PENING JUGAK NAK KIRA NI.

KITA CUBA KIRA (CONTOH SAHAJA):

BERAT DALAM KG : 68 KG   (121POUND- lebihh kurang)
JADI KALAU NAK KURANGKAN 2 POUND DALAM SEMINGGU -
..... 1POUND = 3500 KALORI
..... 2 POUND = 7000 KALORI
..... 7000 KALORI/7HARI = 1000 KALORI SEHARI

Sambil saya surf internet ni pulak dapat satu benda yang boleh bantu anda semua. Saya dah cuba. Hasilnya seperti gambar kat bawah. Saya jumpa di lamanweb freedieting
http://www.freedieting.com/tools/calorie_calculator.htm.

Semoga boleh bantu anda untuk tahu berapa JUMLAH KALORI YANG PERLU dan paling PENTING. . . RANCANG PENURUNAN BERAT BADAN ANDA!!












 

Friday, October 18, 2013

DIET 2 - TAHU BERAT BADAN ANDA !!


HAVE YOU HAD YOUR SHAKE TODAY ??

Sambungan dari topic DIET sebelum ni. . .

Kita dah tahu untuk achieve/maintain “healthy weight” bukan mengambil masa yg singkat. Ia adalah perubahan kepada pengambilan makanan harian, aktiviti fizikal dan juga menyeimbangkan jumlah kalori yang diambil dan juga jumlah kalori yang digunakan oleh tubuh badan. Hmmm. . . .kompleksnya ayat!! Hahaha

So, MACAMANA NAK CONTROL WEIGHT ni????

Seperti yangdicadangkan oleh CDC (Centre for Disease Control and Prevention) – ni organization under U.S gov. ada TIGA cara:

1. Assess Your Weight (Ketahui Berat Badan Anda)– BMI

2. Lose Weight ( Turunkan Berat Badan Anda)

3. Prevent Weight Gain (Halang Penambahan Berat Badan Semula)

…. So kita pi ONE BY ONE.

1. ASSESS YOUR WEIGHT

- kena tahu!! Samada berat kita ni SIHAT atau tidak. Sebab tu kena tahu kira BMI. Macamana nak kira??

·         Bacaan BMI kurang dari 18.5, berat badan anda “kurang”

·         Bacaan BMI diantara 18.5 ke 24.9, berat badan anda "normal" ataupun “Healthy Weight”

·         Bacaan BMI diantara 25.0 ke 29.9, berat badan anda “terlebih berat”

·         Jika BMI adalah 30.0 atau lebih tinggi , berat badan anda adalah “obese”

 " Obesity and overweight have been shown to increase the likelihood of certain diseases and other health problems.” -  ini diorg yg tulis, bukan saya.

BAGAIMANA BERAT BADAN ANDA??
ADAKAH ANDA BERPUAS HATI??

 

Wednesday, October 16, 2013

DIET OH DIET. . .


SUDAHKAH ANDA MINUM SHAKE HARI INI?? hehehe

Ok. Kita nak mula dengan satu perkataan yang sangat POPULAR...

So here it comes….

DIET-keramat betul perkataan ni. Kalau perempuan, perkataan ini memang dah sebati. Tipulah kalau tak pernah terlintas dalam kotak fikiran. Apa bentuk sekalipun kita rasanya memang pernah sebut perkataan ni.

Apa yang saya nak kata pasal DIET ni??  - penerangan dari yg saya ambil di internet “ The kinds of food that a person, animal, or community habitually eats” – maksud secara ringkasnya makanan lah tu.

So Healthy Diet ni apa pulak? – makanan berkhasiat lah kalau secara logiknya kan. ..To prove it, saya dah cari info kat internet so kata Wiki” …is one that maintain or improve general health…provides the body with essential fatty acids,vitamins, minerals. .. .

Jadi,bagi yang ingin mengawal berat badan, kena tukar perkataan berDIET kepada “PEMAKANAN YG SIHAT” . So, apapun terms yg digunakan TAKKAN menjanjikan keputusan yang cepat. Ber”DISIPLIN” dan ber”SABAR” itu kata kunci yang tepat.
 

Sunday, September 15, 2013

Apa itu Snek Berkhasiat

Salam. . . Bertemu lagi

Sebut je pasal snek mesti terfkir "Twisties", "mister potato", keropok segera, cheese o dan sebagainya yang mudah nak dapat even kat petronas mesra pun ada jual. itulah. . . saya ni pun daif jugak dlm pengetahuan pasal pemakanan berkhasiat ni.  Mungkin sbb tak kisah sgt dari dulu. . menjadikan diri xambil kisah pun asalkan makan xberlebihan.
So bila dah ambil keputusan nak cuba jadi lebih bertanggungjawab soal pemakanan ni memerlukan saya mencari sebanyak mungkin informasi. di mana lagi kalau tak dekat Mr Google. Hehe

Pencarian maklmat mengenai maksud sebenar snek berkhasiat ni payah nak jumpa banyak dalam bahasa melayu. Rata-rata dalam bahasa Inggeris dan dalam pelbagai bentuk olahan. Tak kurang juga banyak yang menarik. Antara yang sempat saya baca ialah. .

Dari snacksense.com :
"A snack is composed of solid food(s), including those typically eaten with a utensil (with or without a beverage) that occurs between habitual meal occasions for the individual, is not a substitute for a meal and provides substantially fewer calories that would be consumed in a typical meal.”


Yang ni pulak dari Yahoo:

"A healthy snack is any small bite to eat that is low in fat. This can include salads with non-fat dressing (no cheese etc), a fat-free yogurt, vegetable sticks, fruit, wholegrain bread (not too much, because of the carbs), a bowl of low-fat cereal with skim milk, etc."


yang kita boleh mudahkan snek berkhasiat ni maksudnya makan diantara waktu makan utama. Makan sikit2la tu. ada cadang jumlah pengambilan tu less than 150 kalori dan ada jugak 100 kalori. Kalau sukar rasanya tu eloklah ambil besederhana sahaja. Jgn sama dengan makan tghari sudah.   . .

sebenarnya agak SUKAR juga pada kita yang mula nak amalkan pemakanan yg sepatutnya ni. . Yelah selalnya waktu break ni. . Kita bedal jugak mee goreng, kuih bagai. Hehehe. . So dah ada ilmu ni why not amalkan.. . Sikit2 lama2 membukit jugak. Heh heh. 

Kalau work day dan kafe agak jauh n peluang utk dapat snek yg ringkas. Amalkan bawak dalam beg tu biskut oat ata biskut high protein yg lain. Sekeping roti wholemeal pun dah cukup. 

Kat bawah ni jadual snek berkhasiat yang disyorkan. Ni saya ambil dari portal MyHealth Kementerian Kesihatan Malaysia. Bolehlah bantu siapa-siapa yg cari snek berkhasiat utk diamalkan. . . 


Makanan
Saiz Hidangan
Tenaga (kcal)
Porsi
Berat (g)
Buah-buahan segar dan sayur-sayuran mentah
Epal, hijau1 Biji
114
40
Epal, merah1 Biji
128
63
Pisang berangan1 biji (sederhana)
93
62
Pisang mas1 biji (sederhana)
50
38
Pisang rastali1 biji (kecil)
43
31
Kurma, kering1 biji
12
31
Duku1 biji
30
7
Durian1 ulas dengan biji
38
13
Anggur1 biji
11
7
Jambu1 potong, kecil tanpa kulit
59
27
Cempedak1 ulas dengan biji
28
18
Langsat1 biji
14
3
Laici1 biji
29
11
Mangga1 biji
232
103
Kwini1 biji
237
134
Mata kucing10 biji (sederhana)
88
36
Oren (limau manis)1 biji (sederhana)
134
38
Oren, mandarin1 biji (sederhana)
116
37
Betik1 potong tanpa biji
159
56
Betik , exotika1/2 biji (sederhana)
350
126
Pear, hijau1 biji (sederhana)
207
133
Pisang kaki (Persimmon)1 biji (kecil)
138
88
Nanas1 potong tanpa kulit
130
59
Prun1 biji
6
13
Kismis¼ cawan
39
117
Rambutan1 cawan
35
10
Salak1 biji kecil
89
45
Ciku (Sapodilla)1 biji
65
44
Jambu air1 biji
52
8
Tembikai1 potong kecil tanpa kulit
238
37
Lobak1 cawan (dadu, 0.5 sm kiub)
108
34
Timun
136
15
Peas, hijau, dalam tin½ cawan
92
53
Tomato1 biji (kecil)
23
5
Sengkuang Cina1 potong
26
22
Sengkuang1 potong
38
8
Bijiran dan produk bijiran
Biskut (Krim Kraker)1 keping
9
40
Roti Kelaparound bun
45
231
Roti Putih1 keping
19
48
Roti Mil Penuh1 keping
25
60
Sandwic Sardin1 keping
28
71
Susu dan Produk Susu
Susu Lembu segar1 cawan (250ml)
256
166
Susu UHT Perasa Cokelat1 paket kecil (1 cawan)
256
174
Susu UHT rendah lemak1 paket kecil (1 cawan)
257
131
Dadih rendah lemak1 cawan (145ml)
150
230
Kekacang, bijian, dan produk berkaitan
Badam10 biji
15
81
Gajus10 biji
24
97
Buah Berangan1 biji
9
17
Kacang tanah¼ cawan tanpa kulit
39
209
Kuaci (kering)½ cawan
50
112
Kuih Tradisi Malaysia
Kuih pau ayam1 biji
85
203
Pau kacang merah1 biji
80
223
Popia1 biji
51
94
Bubur kacang merah1 mangkuk (sederhana)
230
101
Lepat pisang1 keping
93
191
Puding jagung1 potong
90
90
Vadai (kacang dhall kuning)1 biji
60
194


Rujukan :
  1. Manual Prime and Supportive Messages (1997) National Working Group on Healthy Eating, Ministry of Health.
  2. Healthful Recipes, The Wise Choice - Volume 1, 2nd Edition (1999) Nutrition Society of Malaysia in Collaboration with Ministry of Health.


Semakan akhir:14 Julai 2008
Penulis:Norafizah bt. Mohd Nordin

. . .SELEPAS 2 MINGGU.



Salam.. .

Selepas post haritu tak berkesempatan nak update hinggalah harini baru ada sedikit masa nak bercerita. Owh. . .dah 2 minggu rupanya dan begitu jugaklah dengan kehidupan baru bersama Herbalife. Memang nak share sangat dengan anda semua sebab. .. memang terasa perubahannya !!

Actually TUJUAN saya amalkan Herbalife ni untuk kurangkan sedikit berat badan dan sebenarnya untuk membantu diri ini segar bertenaga sepanjang hari. KENAPA PENTING SANGAT?? Mungkin ada yg cakap " alahai bukan masalah sangat pun" tapi bagi working mom, mother of 4, kerja dari seawal 7.45 sehinggalah paling awal jam 5.00 petang.. . Hanya orang2 yang alami perkara macam saya je yg tahu kepenatannya. . .adohai.. .

Kadang balik rumah tak sempat pun nak kemas rumah. Nak masak untuk keluarga. Selalu jugaklah makan malam jam 9 malam. Lepas kemas dapur ala kadar akan tidurkan anak yg kecil (yg masih menyusu badan) hinggalah tertidur. Boleh banyangkan tak kesibukan hari-hari.

Tetapi alhamdulillah...dalam 2 minggu ni. .perkara yang SANGAT BERBEZA ialah..BANGUN PAGI DENGAN RASA SEGAR. Nikmat sangat. Syukur sangat. Lama dah tak rasa segar macam ni waktu pagi.


BERAT BADAN. . .alhamdulillah,pagi tadi timbang ada perubahan. Dari 66.9 kepada 65.5. Not bad untuk org baru macam saya.Baru bertatih. hahahahha. Nanti saya kongsi cerita en suami dan sedikit gambar ya. So stay tune!!

Saturday, August 31, 2013

. . . Day 2

Salam. .
Perjalanan bersama Herbalife pun bermula. Masuk hari ke2 for en suami dan actually 1st day for me. As the trainer suggestion for me to take just once a day so malam tadi baru mula.

Perubahan??  Hahahah. . . Semua nak cepat kalau boleh kan? Tapi be reasonable la skit. Baru sekali minum da nak nampak perbahan tu agak agaklah. . . Tapi....bangn pagi tak lah seletih selalu. for. Breastfeed mom mcm saya ni. .memang penat sbb malam menyusukan baby lebih compared to siang sbb kerja. Tapi betul . . .ada berbeza skit bab tenaga awal pagi tapi. . Tekak memang haus. Betul kata kak Laila nak kena minum banyak air!

My husband macam tak berapa o.k. Bayangkan dah lebih 30 tahun breakfast dengan roti canai, nasik berlauk, nasi dagang, bihun mee bagai. . Tetiba zupp nak tukar style makan memanglah. ..berat. Pulak tu nak minum shake jer. .. .Rasanya tengok muka tu macam dah tak termotivasi tapi sbb isteri ni pun sama minum so dia redha je. Kalau tampal yang analisis kesihatan tu rasanya laaaagi baik. Boleh jadi motivasi tinggi skit. Heheheh

Jadi selepas bawak anak-anak minum pagi, saya pun browse internet nak cari resepi snek berkhasiat. Akhirnya jmpa juga tapi dalam English. Dalam Bahasa Melayu tak jmpa seperti yang saya nak. Jadi kenala pilih2 jugak.mana yang padan dan sesuai. Kalau anda nak boleh klik ka sini. Health magazine.

PENTING nak plih snek ni sbb dalam 3 jam selepas mnm shake kita mula dah rasa lapar jadi kena makan sebelum betul2 lapar. Sbb kalau lapar metabolisma akan jadi kurang dan pembakaran lemak akan kurang berlaku dan susah na turun berat badan.

Jadi dalam pukul 11.30 dah nak buat snek pertama. Nak buat roti wholemeal dengan canned tuna in water. Heheh tuna dalam air je. Perahlimau skit bagi perasa.



Ok. Kita sambung lagi lepas ni!!!
Salam. .

Rasanya dah berkurun tak update new info utk dikongsikan dalam blog ni. Hahaha. Biasalah. . Working mom. Memang busy sgt2 menguruskan 4 orang putera dan puteri kat rumah ni ditambah kesibukan bekerja.

Tapi, insyaAllah. . .dah ada masa sikit nak update dan saya mulakan dengan. . .


Ok nanti kita share lagi pasal menda ni. See u !!